NL EN

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een coach?

Psychologen hebben een universitaire opleiding achter de rug van minstens 5 jaar. Het beroep psycholoog is ondertussen ook beschermd, waardoor enkel personen die de universitaire opleiding hebben afgerond zich psycholoog mogen noemen. Coach is geen beschermd beroep, iedereen mag zich coach noemen. Er zijn wel beroepsverenigingen voor coaches die een Europese standaard proberen in te voeren.

Over het algemeen wordt aangenomen dat een psycholoog vooral gedrag probeert te verklaren door naar het verleden te kijken, waar een coach een meer hands-on toekomstgerichte aanpak hanteert. Toch is een focus op het verleden vooral een aanpak die wordt gebruikt in de (klassieke) psychotherapie, terwijl er onder psychologen nog veel andere invalshoeken en specialisaties bestaan waarbij ook wordt gekeken naar wat zich in het hier-en-nu afspeelt en toekomstplannen uitgebreid worden besproken.

Bij Doe Je Ding! hanteren we inzichten uit de klassieke psychologie en positieve psychologie, in combinatie met meer hands-on tools en concrete oefeningen. In ieder geval krijgt deze aanpak per sessie de overhand, die het meest aansluit bij je persoonlijk ontwikkelingsproces en noden op dat moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *